neděle 7. července 2013

Letošní Velikonoce jsme se rozhodly prožít někde na cestách a nenápadně tak uniknout povinnosti barvit vajíčka, péct beránka a otevírat dveře přiopilým koledníkům. Cílem našeho úniku se stala Budapešť. Sbalily jsme pyžamo, láhev vína, foťáky a nepromokavou bundu a vyrazily za dobrodružstvím.

Přestože už byl začátek dubna, bylo počasí dosti nepříznivé. Déšť a mrazivý vítr do města příliš turistů nenalákal, takže jsme měly většinu památek jen a jen pro sebe! V Budapešti jsme strávily 3 dny, prošly si oba břehy Dunaje a viděly spoustu krásných míst. O pár tipů, jak si Budapešť náležitě užít, bych se s vámi chtěla podělit. V tomto článku si posvítíme hlavně na dopravu.

Až se v metru přestanete smát podivné hatmatilce, která PRAVDĚPODOBNĚ hlásí směr jízdy a vyzývá k ukončení nástupu, začnete nejspíš sledovat směr jízdy a pokoušet se zorientovat ve špatně zapamatovatelných názvech stanic. Celkem užitečné je v tuto chvíli si uvědomit, že „Kijárat  znamená v maďarštině „Výstup“ a nikoliv název stanice. Proto je zcela zbytečné hledat tento název v plánku metra a snažit se podle něj zorientovat.
Určitě si nenechte ujít jízdu metrem po žluté lince M1. Jedná se o druhou nejstarší podzemní dráhu v Evropě, ve které jakoby se zastavil čas.

Podle toho, co máte v Budapešti na plánu, můžete vybrat nejvohnější kombinaci jízdenek (Jegy):
  • 300 HUF - jednorázová (vonaljegy = nepřestupní jízdenka) - platí 60 min. na jedné trati bez přestupu a přerušení jízdy v autobusech, tramvajích, metru, trolejbusech, na ozubené dráze a příměstské železnici (HÉV) až k hranici města. Na nočních linkách platí 90 min.
  • Dá se koupit i 10 ks v jízdenkovém bločku (gyújtójegy) za 2700 HUF
  • 470 HUF - Přestupní jízdenka (átszállójegy) - platná v Budapešti s jedním přestupem
  • 1550 HUF - Jednodenní jízdenka (napijegy) - platná v Budapešti 24 hod. od označení. Pro libovolný počet jízd
  • 3850 HUF - Třídenní jízdenka (turistajegy - turistická) - platná 72 hod. Pro libovolný počet jízd
Noční spoje začínají jezdit kolem 23:10. Jízdenky lze koupit ve stanicích metra, v automatech na jízdenky (často nefungují) nebo v novinových stáncích. 

BKV = Dopravní podnik v Budapešti

Kromě běžné jízdenky na MHD se určitě vyplatí koupit 24-hodinovou jízdenku na lodní dopravu (např. Hop On-Hop Off), která stojí v přepočtu asi 250 Kč. Můžete ji využít nejen během dne ke zkrácení vzdáleností mezi břehy, ale hlavně si nenechte ujít noční projížďku po Dunaji! Uvidíte osvětlený Parlament, který jako by se vznášel na hladině řeky, proplujete pod nejznámějšími mosty a při tom si vyslechnete anglický nebo německý výklad o historii a zajímavostech, které Budapešť nabízí. Oproti večerním komerčním plavbám sice nebudete mít večeři ani živou hudbu v ceně, ale zážitek bude stejně krásný a ušetříte poměrně hodně Forintů. Lístky na lodní dopravu koupíte kdekoli na nábřeží Dunaje, přičemž platí pravidlo, že čím jdete dál od centra, tím se stávají nabídky výhodnější. Na večerní plavbu pak přijděte s dostatečným předstihem, ať získáte posezení s co nejlepším výhledem.

Tak šťastnou cestu a spoustu pěkných zážitků!

1 komentář:

  1. Další vtipný článek. Super, jen tak dál! :)))
    www.sweetroadstories.com

    OdpovědětVymazat