pondělí 9. února 2015

Pokud v USA nemáte k dispozici auto, asi se nevyhnete použití hromadné dopravy, která je mezi Američany po generace démonizovaná. Sami ji nejsou zvyklí využívat a jedinou asociaci, kterou s ní mají, jsou šílené dopravní nehody ze zpráv. Však si zkuste do googlu zadat "Megabus" (dopravní společnost) a první obrázek, co uvidíte, bude autobus napasovaný pod příliš nízký most nebo klubíčko plechů a pleumatik, které asi dřív autobusem bývalo.

Nenechte se odradit nedůvěřivými pohledy střední třídy a klidně si lístek na autobus kupte. Největší autobusové společnosti jsou v USA právě zmiňovaný Megabus a Greyhound. Můžete zkusit i vlaky Amtrak, ale ty jsou o poznání dražší a zdaleka nepokrývají tolik měst, jako autobusy.

My jsem si při našich toulkách nejvíc oblíbily autobusy Greyhound, protože jezdí skoro všude a ty ceny jsou skvělé. Když si lístek objednáte s předstihem po internetu, můžete ušetřit i 50 % ceny! Pokud jste při plánování cesty časově flexibilnější, koukněte i na dny okolo vašeho požadovaného data. Celkem významně se liší ceny o víkendu a ve všední dny. A podle nějakého záhadného algoritmu se cenová nabídka mění ze dne na den, tak s koupí moc neotálejte.

Lístek je nutné mít vytištěný, nestačí jen elektronická verze. A před nastoupením do autobusu si musíte na nádraží nechat "odbavit" kufry. Zřízenec Vám je zváží a dá cedulku s místem odjezdu a příjezdu. Bez absolvování této procedury Vás do autobusu nepustí. Když Vás pak otrlá dvoumetrová černoška nechce pustit do svého autobudu a žertuje o tom, že si donese pistoli, pokud jí neukážete lístek od kufru, často nepoznáte, jestli to myslí vážně nebo ne. Přecejen jste v AMERICE a tady má  každý svaté právo nějakou tu pušku vlastnit! :)

V Greyhoundu je připojení k wifi a elektrické zásuvky, takže po cestě můžete sosat energii, pročítat Tripadvisor a vymýšlet, co podniknete, až dorazíte do své cílové stanice. Většinu holek asi potěší, že je na palubě i toaleta a autobus dělá pravidelné přestávky na benzínkách.

Jaké máte vy zkušenosti s hromadnou dopravou v USA? Doporučili byste i nějaké další společnosti?

0 komentářů:

Okomentovat